Pagina wordt geladen...

Pagina wordt geladen...

Oud volkscafé wordt gezellige woonbuurt

In een rustig, doodlopend straatje te Aartrijke staat de woning van Erik Maertens en zijn echtgenote Jeanine. Ze zijn beide werkzaam als vrijwillig begeleider in het rusthuis ‘Blijgaarde’ te Kortemark. ‘Zorgen’ zit hen blijkbaar in het bloed, want wanneer ze niet met de bejaarden op uitstap zijn, nemen ze de zorg van een kleinkind op zich. Enige tijd geleden erfde Erik van een oom een centraal gelegen eigendom te Kortemark. Deze bleef een hele tijd onbenut liggen, enerzijds omdat Erik en Jeanine niet goed wisten wat er mee aan te vangen en anderzijds omdat het huis beladen was met persoonlijke herinneringen. Terra² maakte op een interessante manier een einde aan deze onbeslistheid.

Een stukje volkscultuur

De eigendom, dicht bij het centrum van Kortemark gelegen, bestond uit een hoofdgebouw, een grote tuin en enkele bijgebouwen waaronder een grote schuur. Lange tijd baatte de oom van Erik er een drukbeklant volkscafé uit onder de naam ‘de Samenkomst’. Hier kwamen vooral vrijgezellen uit de buurt genieten van een frisse, schuimende pint en van een babbel met de patron, die ook bekend stond als een filosoof. Met het overlijden van de cafébaas verdween meteen ook een stuk oude volkscultuur. Het café kwam onherroepelijk leeg te staan.

Herinneringen te gelde maken

“Omwille van de vele persoonlijke herinneringen aan de plaats, konden we het niet over ons hart krijgen om de eigendom snel te verkopen. Dit was trouwens niet zo evident ook, wie wil er nu een oud vervallen cafeetje kopen op een stuk grond van 1.200 m2 ? Op een dag beslisten we toch om iets te gaan doen met ons erfdeel. Gezien de eigendom heel dicht bij de kantoren van Hyboma lag en we zelf ook van Kortemark afkomstig zijn, gingen we praten met Terra². In een minimum van tijd kwamen ze met een aanlokkelijk voorstel om de grond te verkavelen en om er 4 woningen op te bouwen. Wij waren meteen gewonnen voor dit idee: wij hoefden er niet meer naar om te kijken en we kregen meteen een mooie prijs voor onze eigendom”, verklaart Erik Maertens.

4 schitterende woningen

De grond werd verkaveld in 4 loten van elk ongeveer 300 m2. Om extra kosten te vermijden, werd echter met de uitvoering van de werken gewacht tot de Gitsstraat, waar de eigendom gelegen was, heraangelegd werd. Daardoor kon makkelijker aangesloten worden op de nutsvoorzieningen en werd er op die manier geld en uiteindelijk ook tijd uitgespaard. De 4 ruime en moderne woningen werden vlot aan de man gebracht en het project betekent een grote meerwaarde voor de hele buurt. En Erik en Jeanine zijn perfect gelukkig met de snelle oplossing en met de mooie prijs die ze uitbetaald kregen. Op de oude grondvesten van café ‘de Samenkomst’ wordt nu ook nog wel samengekomen voor een gezellige babbel en een frisse pint, maar dan wel onder de buren van het nieuwe woonerf.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op deze website makkelijker te maken. Meer wetenVerder gaan